neděle, listopadu 09, 2008

První pokuta za přímé zadání koncese

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uzavřel první případ v oblasti koncesí, když svým druhostupňovým rozhodnutím ze dne 3. listopadu 2008 pokutoval částkou 100 tisíc korun obec Zdiby ležící nedaleko Prahy.
Obec při výběru koncesionáře za účelem provozování kanalizace a čističky odpadních vod nepostupovala v koncesním řízení a oslovila pouze jednoho zájemce.
Koncesní zákon z roku 2006 upravuje podmínky a postup veřejného zadavatele při uzavírání koncesních smluv v rámci spolupráce mezi veřejnými zadavateli a jinými (podnikatelskými) subjekty. Veřejný zadavatel tak může, jako v tomto uvedeném případě, zadat provozování kanalizace a čističky odpadních vod včetně dobudování části kanalizační sítě s tím, že úplata náležící koncesionáři bude spočívat ve výběru stočného od producentů odpadních vod, tj. uživatelů kanalizační sítě.
Zadavatel je však i v oblasti koncesí vázán nutností vybrat koncesionáře v koncesním řízení, jestliže předpokládaný příjem koncesionáře činí 20 mil. Kč bez DPH a více. V daném případě však koncesní řízení nebylo vypsáno, přestože předpokládaný příjem koncesionáře (společnost BMTO GROUP) přesáhne limit 20 mil. korun. Obec Zdiby tak byla pokutována, protože uzavřela smlouvu po jednání pouze s jediným uchazečem. Tím byl zcela vyloučen prvek soutěže.
odbor vnějších vztahů ÚOHS08/130/VZ027

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka